Телефон: +389 2 3108 891

Пребарување

Барај во:
Клучен збор за пребарување
 

Новости

На Македонија и недостига државна стратегија за руралниот туризам ​

Согласно последните анализи на европско ниво, руралниот туризам директно или индиректно креира над 900.000 работни места, во Македонија евидентиран е само еден вработен во еден сместувачки капацитет.

Прочитај повеќе

Регулативата е конзервативна, потребни се нови решенија за пристап до финансии за малите и средни претпријатија

Во период од февруари до јули 2018, Здружението на граѓани Центар за европско применето право и економија “ЦЕППЕ”, го имплементираше проектот „Финаниски инструменти за малите и средните претпријатија: анализи и нови решенија за подобрување“, финансиран од Европската Унија.

Прочитај повеќе

Занаетчиството е бизнис од кој живее целото семејство

Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ, во рамки на шест-месечниот проект “Преку проценка на влијанието на регулативата на занаетчиската дејност до подобрување на деловната клима“, спроведе истражување за во врска со ефектите на Законот за занаетчиство.

Прочитај повеќе

Занаетчиите бараат регистар, промени во ДДВ и државните субвенции

Потребен е регистар на занаетчии, нивно поврзување со средните стручни училишта, промена во даночната политика за оваа сфера и нов систем за субвенционирање, покажала студијата „Преку проценка на влијанието на регулативата на занаетчиската дејност до подобрување на деловната клима“ на Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ

Прочитај повеќе

Граѓанските организации обучени за следење на политиките за претпријатија и индустриска политика

Граѓанските организации обучени за следење на политиките за претпријатија и индустриска политикаВо текот на месеците април и мај 2018 година, во просториите на Стопанската Комора на Македонија се одржа серија од 6 еднодневни обуки за следење и евалуација на политиките за претпријатија и индустриска политика. Тренинг програмата составена од 6 едно

Прочитај повеќе