Телефон: +389 2 3108 891

Пребарување

Барај во:
Клучен збор за пребарување
 

Настани

  Изминати настани
 • Националната стратегија за рурален туризам 2012-2017 година реалност или фикција?!?!

    15:00 h May 15 - 15:00 h May 15     мотел - ресторан “Кај Жика”, Росоман

  Организатор: Рурална Коалиција

  Покана за присуство на тркалезна маса на тема: “Националната стратегија за рурален туризам 2012-2017 година реалност или фикција?!?!“  повеќе

 • Покана за присуство на тркалезна маса на тема: “Националната стратегија за рурален туризам 2012-2017 година реалност или фикција?!?!“
   
  (1) ШTO е рурален туризам? Како се дефинира делувањето во рурална средина во Македонија? Како и како може да пронајдат насоките за стратешкиот развој на оваа гранка на туризмот? Дали и колку институциите се координирани и усогласени меѓусебно кога ги креираат и носат политиките во руралниот развој и туризмот? Кои се пак ставовите на сопствениците на капацитети во рурални средини? Ова се само дел од прашањата на кои што ќе се обидеме да дадеме одговори на промотивниот настан на изработената секторска анализа на тема Рурален туризам, надополнета со резултатите добиени од теренското истражување на тема стратешкиот развој на руралниот туризам доволно познат или не? 
  (2) КОГА? – 15.05.2018 година (вторник), почеток: 15:00 часот
  (3) КАДЕ? – Росоман, Вардарски плански регион, мотел - ресторан “Кај Жика”
  (4) КОЈ? – Рурална Коалиција 
  (5) ЗОШТО? – Процесот на креирање на политики, стратешки документи, донесување на јавни одлуки подразбира вклучување на сите засегнати страни во процесот и нивен придонес кон развојот на дејноста за која што се определиле. Токму тука, токму сега да придонесеме со конкретни предлози кои што ќе го унапредат развојот на руралниот туризам во насока на стратешки развоен приоритет на туризмот во Р. Македонија.
  Промотивниот настан се организира во рамките на проектот “Стратешкиот развој на руралниот туризам – основа за комплементарно поврзување и надополнување на индустриската политика и одржливиот развој на Р. Македонија “, а финансиски поддржан од Фондацијата Претприемачки Сервис за Млади во рамките на проектот во рамките на проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (ЈЕСНетворк+)”
   
  Промотивен настан
   
  Вардарски плански регион 
   
  15.05.2018 (вторник), мотел - ресторан “Кај Жика”, Росоман 15:00 часот
   
  АГЕНДА
   
   
  15:00 - 15:30 Регистрација на учесниците со кафе за добредојде
  15:30 –16:00 Презентација на заклучоците од анализата на Националната стратегија за рурален туризам како и резултатите од теренското истражување спроведено со туристичките капацитети во руралните средини
  Лилјана Јоноски – координатор на проектот
  16:00 –16:30 - Дискусија 
  - Прашања и коментари
  - Заклучоци
  16:30 - Коктел
 • Вебинар: Дизајн на стратегија за паметна специјализација

    09:00 h May 11 - 17:00 h May 11     онлајн

  Организатор: Фондација за Претприемачки сервис за млади

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува сите заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да ја следат обуката на тема „Дизајн на стратегија за ...  повеќе

 • Вебинар: Дизајн на стратегија за паметна специјализација

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува сите заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да ја следат обуката на тема „Дизајн на стратегија за паметна специјализација“, која ќе се одржи на 11-ти мај 2018 година (петок), од 09.00 – 17.00ч, со пренос во живо на следниот линк.

  Што е паметна специјализација?
  Паметна специјализација е нов концепт за иновациска политика дизајниран да промовира ефикасно и ефективно користење на јавните инвестиции. Неговата цел е да ги зајакне регионалните иновации со цел да се постигне економски раст и просперитет, овозможувајќи им на регионите да се фокусираат на нивните предности. Паметната специјализација подразбира дека распределбата на инвестициите на повеќе технолошки полиња ризикува да го ограничи влијанието во било која од областите. Со цел подобро да се разбере концептот на паметна специјализација погледнете го следното видео.

  Обуката ќе ја води м-р Петра Савич (Романија), експерт за креирање на стратегии за паметна специјализација, директор на Одделот за регионални стратегии и трансфер на технологии, при Агенција за развој на северо-западен регион, Романија. Таа има повеќе од 10 години искуство во регионален развој, проектен и програмски менаџмент, со практично искуство со иновациски политики и политики за паметна специјализација.

  Агенда за обука

  Учесниците ќе имаат можност да поставуваат прашања до обучувачот на следниот линк. Прашањата ќе бидат одговорени во последната сесија од денот.
   
  Ова е четвртата обука од предвидената серија на 6 еднодневни обуки кои се реализираат во рамки на програмата за јакнење на капацитетите на граѓанските организации, во состав на новоформираната платформа „Поглавје 20“, во која членуваат 47 граѓански организации и институции кои делуваат во областа на Поглавје 20. 

  Активностите кои се спроведуваат се дел од проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (YESNetwork+)“, финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за поддршка на граѓанското општество и медиуми 2015.

  Проектот цели да постигне координација помеѓу граѓанските организации во реформскиот процес за Поглавје 20, да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за креирање на политики, вмрежување и следење на политиките за Поглавје 20.

  За повеќе информации, контактирајте не на 3108 891 или sofija.cali@yes.org.mk .
 • Обука: Дизајн на стратегија за паметна специјализација

    09:00 h May 11     Стопанска Комора на Македонија (кат 5-ти, сала бр.4)

  Организатор: Фондација за Претприемачки сервис за млади

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да учествуваат на обука на тема „Дизајн на стратегија за па...  повеќе

 • Обука: Дизајн на стратегија за паметна специјализација

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да учествуваат на обука на тема „Дизајн на стратегија за паметна специјализација“, која ќе се одржи на 11-ти мај 2018 година (петок), од 09.00 – 17.00ч, во просториите на Стопанска Комора на Македонија (кат 5-ти, сала бр.4) во Скопје.

  Што е паметна специјализација?

  Паметна специјализација е нов концепт за иновациска политика дизајниран да промовира ефикасно и ефективно користење на јавните инвестиции. Неговата цел е да ги зајакне регионалните иновации со цел да се постигне економски раст и просперитет, овозможувајќи им на регионите да се фокусираат на нивните предности. Паметната специјализација подразбира дека распределбата на инвестициите на повеќе технолошки полиња ризикува да го ограничи влијанието во било која од областите. Со цел подобро да се разбере концептот на паметна специјализација погледнете го следното видео.

  Обуката ќе ја води м-р Петра Савич (Романија), експерт за креирање на стратегии за паметна специјализација, директор на Одделот за регионални стратегии и трансфер на технологии, Агенција за развој на северо-западен регион, Романија. Таа има повеќе од 10 години искуство во регионален развој, проектен и програмски менаџмент, со практично искуство со иновациски политики и политики за паметна специјализација.

  Обуката ќе се одржува на англиски јазик, со овозможен превод на македонски јазик.

  Пријавување на учесници на следниот линк! 
  Рок за пријавување на учесници е 09.05.2018. За потврда на Вашето учество на обуката, ќе добиете потврда на мејл.
  Агенда за обука.

  На настанот ќе бидат покриени ручек и кафе паузи. Исто така проектот покрива и патни трошоци за учесници кои не се од Скопје, во висина од повратна автобуска карта по лице.

  Ова е четвртата обука од предвидената серија на 6 еднодневни обуки кои се реализираат во рамки на програмата за јакнење на капацитетите на граѓанските организации, во состав на новоформираната платформа „Поглавје 20“, во која членуваат 47 граѓански организации и институции кои делуваат во областа на Поглавје 20. 

  Активностите кои се спроведуваат се дел од проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (YESNetwork+)“, финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за поддршка на граѓанското општество и медиуми 2015.
  Проектот цели да постигне координација помеѓу граѓанските организации во реформскиот процес за Поглавје 20, да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за креирање на политики, вмрежување и следење на политиките за Поглавје 20.

  За повеќе информации, контактирајте не на 3108 891 или sofija.cali@yes.org.mk .
 • Вебинар: Методологија за истражување на политики и креирање на документи за јавни политики

    09:00 h May 4     Онлајн

  Организатор: Фондација за Претприемачки сервис за млади

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓанските организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да ја следат обуката на тема „Методологија за истражување...  повеќе

 • Вебинар: Методологија за истражување на политики и креирање на документи за јавни политики

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓанските организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да ја следат обуката на тема „Методологија за истражување на политики и креирање на документи за јавни политики“, која ќе се одржи на 04-ти мај 2018 година (петок), од 09.00 – 17.00ч, со пренос во живо на следниот линк.

  Обуката ќе ја води д-р Самоил Малчески, кој е активен во невладиниот сектор повеќе од 15 години, тој е автор на универзитетскиот учебник „Методологија на научно-истражувачка работа“, а во овој момент е доцент на Универзитетот „Евро-Балкан“ во Скопје.

  Агенда за обука

  Учесниците ќе имаат можност да поставуваат прашања до обучувачот на следниот линк. Прашањата ќе бидат одговорени во последната сесија од денот.
   
  Ова е третата обука од предвидената серија на 6 еднодневни обуки, со пренос во живо, кои се реализираат во рамки на програмата за јакнење на капацитетите на граѓанските организации, во состав на новоформираната платформа „Поглавје 20“, во која членуваат 47 граѓански организации и институции кои делуваат во областа на Поглавје 20. 

  Активностите кои се спроведуваат се дел од проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (YESNetwork+)“, финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за поддршка на граѓанското општество и медиуми 2015.
  Проектот цели да постигне координација помеѓу граѓанските организации во реформскиот процес за Поглавје 20, да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за креирање на политики, вмрежување и следење на политиките за Поглавје 20.

  За повеќе информации, контактирајте не на 3108 891 или sofija.cali@yes.org.mk .
 • Обука: Методологија за истражување на политики и креирање на документи за јавни политики

    09:00 h May 4 - 17:00 h May 4     Стопанска Комора на Македонија

  Организатор: Фондација за Претприемачки сервис за млади

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да учествуваат на обука на тема „Методологија за истражувањ...  повеќе

 • Обука: Методологија за истражување на политики и креирање на документи за јавни политики

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да учествуваат на обука на тема „Методологија за истражување на политики и креирање на документи за јавни политики“, која ќе се одржи на 04-ти мај 2018 година (петок), од 09.00 – 17.00ч, во просториите на Стопанска Комора на Македонија (кат 5-ти, сала бр.4) во Скопје.

  Обуката ќе ја води д-р Самоил Малчески, кој е активен во невладиниот сектор повеќе од 15 години, тој е автор на универзитетскиот учебник „Методологија на научно-истражувачка работа“, а во овој момент е доцент на Универзитетот „Евро-Балкан“ во Скопје.

  Агенда за обука

  Пријавување на учесници на следниот линк! 
  Рок за пријавување на учесници е 02.05.2018. За потврда на Вашето учество на обуката, ќе добиете потврда на мејл.

  На настанот ќе бидат покриени ручек и кафе паузи. Исто така проектот покрива и патни трошоци за учесници кои не се од Скопје, во висина од повратна автобуска карта по лице.

  Ова е третата обука од предвидената серија на 6 еднодневни обуки кои се реализираат во рамки на програмата за јакнење на капацитетите на граѓанските организации, во состав на новоформираната платформа „Поглавје 20“, во која членуваат 47 граѓански организации и институции кои делуваат во областа на Поглавје 20. 

  Активностите кои се спроведуваат се дел од проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (YESNetwork+)“, финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за поддршка на граѓанското општество и медиуми 2015.
  Проектот цели да постигне координација помеѓу граѓанските организации во реформскиот процес за Поглавје 20, да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за креирање на политики, вмрежување и следење на политиките за Поглавје 20.

  За повеќе информации, контактирајте не на 3108 891 или sofija.cali@yes.org.mk .
 • Вебинар: Иновациска политика и евалуација

    09:00 h Apr 27 - 17:00 h Apr 27     онлајн

  Организатор: Фондација за Претприемачки сервис за млади

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува сите заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да ја следат обуката на тема „ Иновациска политика и е...  повеќе


 • Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува сите заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да ја следат обуката на тема „ Иновациска политика и евалуација “, која ќе се одржи на 27-ми април 2018 година (петок), од 09.00 – 17.00ч, со пренос во живо на следниот линк.

  Обуката ќе ја водат д-р Алеш Липник, експерт за иновациска политика од Словенија, директор на Центарот за развој и трансфер на знаење, Универзитет Приморска, Словенија, и м-р Катарина Кречева, експерт по иновациски и образовни развојни политики, вработена во Фондот за иновации и технолошки развој како советник за развој на програми.

  Агенда за обука.

  Учесниците ќе имаат можност да поставуваат прашања до обучувачот на следниот линк. Прашањата ќе бидат одговорени во последната сесија од денот.
   
  Ова е втората обука од предвидената серија на 6 еднодневни обуки кои се реализираат во рамки на програмата за јакнење на капацитетите на граѓанските организации, во состав на новоформираната платформа „Поглавје 20“, во која членуваат 47 граѓански организации и институции кои делуваат во областа на Поглавје 20. 

  Активностите кои се спроведуваат се дел од проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (YESNetwork+)“, финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за поддршка на граѓанското општество и медиуми 2015.
  Проектот цели да постигне координација помеѓу граѓанските организации во реформскиот процес за Поглавје 20, да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за креирање на политики, вмрежување и следење на политиките за Поглавје 20.
  За повеќе информации, контактирајте не на 3108 891 или sofija.cali@yes.org.mk
 • Обука: Иновациска политика и евалуација

    09:00 h Apr 27 - 17:00 h Apr 27     Стопанска Комора на Македонија (кат 5-ти, сала бр.4), Скопје

  Организатор: Фондација за Претприемачки сервис за млади

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да учествуваат на обука на тема „Иновациска политика и евал...  повеќе

 • Обука: Иновациска политика и евалуација

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да учествуваат на обука на тема „Иновациска политика и евалуација“, која ќе се одржи на 27-ми април 2018 година (петок), од 09.00 – 17.00ч, во просториите на Стопанска Комора на Македонија (кат 5-ти, сала бр.4) во Скопје.

  Обуката ќе ја водат д-р Алеш Липник, експерт за иновациска политика од Словенија, директор на Центарот за развој и трансфер на знаење, Универзитет Приморска, Словенија, и м-р Катарина Кречева, експерт по иновациски и образовни развојни политики, вработена во Фондот за иновации и технолошки развој како советник за развој на програми.
  Дел од обуката ќе се одржува на македонски а дел на англиски јазик, за кој ќе биде овозможен и превод.

  Пријавување на учесници на следниот линк! 
  Рок за пријавување на учесници е 25.04.2018. За потврда на Вашето учество на обуката, ќе добиете потврда на мејл.
  Агенда за обука.

  На настанот ќе бидат покриени ручек и кафе паузи. Исто така проектот покрива и патни трошоци за учесници кои не се од Скопје, во висина од повратна автобуска карта по лице.

  Ова е втората обука од предвидената серија на 6 еднодневни обуки кои се реализираат во рамки на програмата за јакнење на капацитетите на граѓанските организации, во состав на новоформираната платформа „Поглавје 20“, во која членуваат 47 граѓански организации и институции кои делуваат во областа на Поглавје 20. 

  Активностите кои се спроведуваат се дел од проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (YESNetwork+)“, финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за поддршка на граѓанското општество и медиуми 2015.
  Проектот цели да постигне координација помеѓу граѓанските организации во реформскиот процес за Поглавје 20, да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за креирање на политики, вмрежување и следење на политиките за Поглавје 20.

  За повеќе информации, контактирајте не на 3108 891 или sofija.cali@yes.org.mk .
 • Обука: Мониторинг и евалуација на политики

    09:00 h Apr 13 - 17:00 h Apr 13     Стопанска Комора на Македонија (кат 5-ти, сала бр.4), Скопје

  Организатор: Фондација за Претприемачки сервис за млади

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да учествуваат на обука на тема „Мониторинг и евалуација на...  повеќе

 • Обука: Мониторинг и евалуација на политики

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да учествуваат на обука на тема „Мониторинг и евалуација на политики“, која ќе се одржи на 13-ти април 2018 година (петок), од 09.00 – 17.00ч, во просториите на Стопанска Комора на Македонија (кат 5-ти, сала бр.4) во Скопје.

  Пријавување на учесници на следниот линк!
  Рок за пријавување на учесници е 12.04.2018, до 10.00ч. За потврда на Вашето учество на обуката, ќе добиете потврда на мејл.

  Агенда за обука. 

  На настанот ќе бидат покриени ручек и кафе паузи. Исто така проектот покрива и патни трошоци за учесници кои не се од Скопје, во висина од повратна автобуска карта по лице.

  Ова е првата обука од предвидената серија на 6 еднодневни обуки кои се реализираат во рамки на проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (YESNetwork+)“, финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за поддршка на граѓанското општество и медиуми 2015.
   
  Останатите обуки кои ќе бидат организирани во наредниот период се на следните теми:

      Иновациска политика и евалуација
      Методологија за истражување на политики & креирање на документи за јавни политики
      Дизајн на Smart Specialisation strategy
      Циркуларна економија: политики и практики
      Индустриска политика базирана на докази

  Дел од обуките ќе ги водат странски експерти со цел трансфер на знаење и практики од Европските земји.
  Проектот цели да постигне координација помеѓу граѓанските организации во реформскиот процес за Поглавје 20, да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за креирање на политики, вмрежување и следење на политиките за Поглавје 20.
 • Вебинар: Мониторинг и евалуација на политики

    09:00 h Apr 13 - 17:00 h Apr 13     Онлајн

  Организатор: Фондација за Претприемачки сервис за млади

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува сите заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да ја следат обуката на тема „Мониторинг и евалуација ...  повеќе

 • Вебинар: Мониторинг и евалуација на политики

  Фондација за Претприемачки сервис за млади ги поканува сите заинтересираните претставници на граѓански организации кои дејствуваат во полето на Поглавје 20 да ја следат обуката на тема „Мониторинг и евалуација на политики“, која ќе се одржи на 13-ти април 2018 година (петок), од 09.00 – 17.00ч, со пренос во живо на следниот линк.

  Агенда за обука.

  Учесниците ќе имаат можност да поставуваат прашања до обучувачот на следниот линк. Прашањата ќе бидат одговорени во последната сесија од денот.

  Ова е првата обука од предвидената серија на 6 еднодневни обуки кои се реализираат во рамки на проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (YESNetwork+)“, финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за поддршка на граѓанското општество и медиуми 2015.
   
  Останатите обуки кои ќе бидат организирани во наредниот период се на следните теми:

      Иновациска политика и евалуација
      Методологија за истражување на политики & креирање на документи за јавни политики
      Дизајн на Smart Specialisation strategy
      Циркуларна економија: политики и практики
      Индустриска политика базирана на докази

  Дел од обуките ќе ги водат странски експерти со цел трансфер на знаење и практики од Европските земји.
  Проектот цели да постигне координација помеѓу граѓанските организации во реформскиот процес за Поглавје 20, да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за креирање на политики, вмрежување и следење на политиките за Поглавје 20.
   
  За повеќе информации, контактирајте не на 3108 891 или sofija.cali@yes.org.mk